REISVERSLAGEN

Helaas zijn door Corona alle duikreizen van afgelopen jaar in het water gevallen. Dan maar gezellig een weekendje weg in eigen land 🙂 Helaas viel dat ook een beetje in het water…..Storm en regen! Maar gelukkig ook opklaringen en momenten om te kunnen duiken.

Kijk voor een sfeer impressie onze foto’s op Flickr.

Hallo duikers,

Afgelopen weekend zijn Kees, Martin, Amanda en ik (wij zijn echt warmwaterduikers) naar Zeeland geweest. We hadden een prachtig appartement aan het Grevelingenmeer. In het verleden ging Leonardo wel vaker naar deze locatie. We hadden gehoopt op mooi weer en veel duikers op zondag! Maar helaas reisde storm Odette met ons af naar Zeeland dus duiken leek er niet in te zitten….

We hebben er een gezellige avond van gemaakt en heerlijk geslapen onder de geluiden van de storm. De volgende ochtend was het nog steeds Odette aldaar en besloten we om maar eens even te sneupen in de duikwinkels. Prachtige pakken en accessoires bekeken. Plotseling knapte het weer op en besloten we in het appartement een lekkere lunch te nuttigen en in het Grevelingenmeer, voor het appartement, een duikje te doen. Zo gezegd zo gedaan. De 2 duikers die nog nooit in Zeeland en op deze locatie hadden gedoken zijn het water in gegaan. Na 49 minuten kwamen ze eindelijk weer terug. De zowel blije en verbaasde gezichten zijn niet te omschrijven. “Wat een zicht”, “Ik ben het donkere water van Joure gewend”, “Wat een leven onder water”, “Prachtige foto’s gemaakt”, hoorden wij aan de kant terwijl Amanda en Kees langzaam onze kant uit kwamen lopen.
Vervolgens bepakt en bezakt naar het appartement lopen, (nog even gedoken op de onder gelopen parkeerplaats) en zo vanuit je pak de douche in.
Warme chocolademelk met slagroom en foto’s downloaden, sterke verhalen en de dag afgesloten met een heerlijke maaltijd en een glaasje wijn.

De volgende ochtend, zondag, zouden er duikers van Leonardo komen maar gezien de voorspellingen hadden die al besloten dit niet te gaan doen. Wij zijn na het ontbijt de omgeving gaan verkennen omdat het, dachten wij, te hard waaide om te duiken. In eerste instantie leek dit ook zo maar bij de verschillende duikstekken leek dit ook mee te vallen. Als laatste een stop bij de Zeelandbrug waar duikers normaal in de rij staan om het water in te gaan. Niets was minder waar nu. En……..er was geen wind. Wat hadden wij een spijt dat we onze duikspullen niet in de auto hadden. En wat was het jammer dat de duikers van Leonardo er niet waren. Het was rustig weer en rustige duiklocaties. Uiteindelijk nog een patatje gehaald bij Den Osse en weer op naar het appartement. De avond hebben we gezellig afgesloten met het eten van restjes en een quiz “Weet ik veel” gespeeld. Lachen gieren brullen.

Maandagochtend zijn we weer vertrokken richting Friesland nadat we Amanda in Amsterdam hadden afgezet. Wat hebben we een heerlijk weekend gehad. Niet veel gedoken maar niet omdat het weer te slecht was. Dank je wel Kees, Amanda en Martin voor dit leuke weekend.

Rasdoo Atol

Een gemêleerd gezelschap meldt zich 14 november aan de gate op Schiphol; Martin, Wies, Wilma, Amanda, Jon, Kees en Marlous, Simon, Gerrit, Germaine, Mart, Eric, Peter, Glenn, Siebe en Marcel een mooie duikbende om de straten van Rasdhoo en Maafushi onrustig te maken. Wij vertrekken! In een lounge op het “Schiphol” van Wenen maken wij allemaal extra slaapuren; 8 uur overbruggen we met eten en suffen voordat onze vlucht naar Male vertrekt. Eenmaal in Male vertrekken met de boot vanuit de lokale luchthaven naar Rashdoo; echt heel speciaal! Manoeuvrerend tussen de enorme waterplassen op de zandweggetjes bereiken wij onze voorlopige huisvesting; Shallow Lagoon. Dit eenvoudige maar prettige hotel staat op Rashdoo; een eiland wat je in een kwartier kunt belopen en waar de gekleurde huisjes afgewisseld worden door bouwvallen, bouwputten en kleine winkeltjes. Een behoorlijke cultuurshock en absoluut niet de Malediven zoals we onbewust in ons hoofd hadden; geen luxe resort langs parelwitte stranden maar een lokaal en “zeer authentiek” “soort van een dorp” waar je uit moet kijken voor het glas op het strand. Behalve op het kleine bikini- beach; daar is het heerlijk vertoeven op een schoon strand op een bedje in de schaduw. Vrouwen komen schaars tevoorschijn en als ze er zijn dan zijn ze omgeven door kinderen en bedekt van top tot teen.

 

De eerste dive sites waren Kuramathi Reef en Madivaru Corner; White tip Reef sharks, Eagle Rays, Murenes, Clownfishes in rode anemonen en schildpadden het hield niet op! De duikdagen vlogen letterlijk voorbij door de stroming deze week op Rashdoo, aangehaakt aan onze rifhaken genoten we telkens van de prachtigste beelden; hele blikken haaienvinnensoep kwamen voorbij om van de families Rog nog maar niet te spreken. Meegevoerd door de stroming passeert het rif ons als een “National Geographic in to The Blue” film. Madivari Channel, Rasdhoo Beyru, Coral Garden, VeliGadu Reef en om 06:00 ’s morgens Hammerhead point (zonder Hammerheads), al dit moois afgewisseld met IceCoffee, kreeft en gigantische baars bij het Lemon Drop restaurant (de noedels en rijst van het hotel kwamen onze neus uit).

 

Onze diveguide Mahey was ook ons aanspreekpunt en had alles prima geregeld, wel of niet in het hotel eten, BBQ, chillen op de zandbank, hulp met defecte duikbenodigdheden, niets was te gek en Mahey was bovendien een heel vermakelijk mannetje met veel kennis van de divisites en vooral veel grappen en grollen.

 

Maafushi

Van Rasdhoo varen we naar Maafushi, wat als een overgang voelt van de jungle naar een metropool, ook al is Maafushi niet groot. Stingray Inn blijkt overboekt maar na een paar uur wachten lijkt het probleem opgelost door een avond overnachten in een ander hotel. Ook hier worden wij begeleid door ervaren duikgidsen; Suhey en Co duikburo, laten ons de meest fantastische plekken en zogenaamde “medium current” (wat zoiets is als met een permanente explosie uit je kleren geblazen worden) ervaren.

De ontmoeting met een tiental Nurse Sharks en Rays was de meest spectaculaire ervaring van deze week; wat mij betreft ongeëvenaard! Maafushi is unaniem door ons goedgekeurd voor een plek in onze top 5 van duikbestemmingen! Wij hebben een geweldige vakantie gehad!

Bonaire, maart 2019. Een super gezellige duikreis met Duikcentrum Leonardo.

 

Het was donderdag 14 maart, de dag van vertrek naar Bonaire! Na een vlucht met de Dreamliner kwamen we aan in Kralendijk, waar het vervoer voor ons klaar stond om ons naar de geweldige appartementen van Djambo te brengen. De auto’s, lood en lucht was top geregeld door AB Dive Bonaire. 10 dagen zon, zee, strand en gezelligheid. 8 duikdagen met in totaal 24 geweldige duiken aan de oost en west kant.

 

Kijk voor een sfeer impressie naar onze foto’s op Flickr.

Egypte, september 2018, een geweldige liveaboard met Duikcentrum Leonardo. The Zafrana route.

 

Het was een unieke duiksafari! We hebben gedoken op bekende en recent ontdekte wrakken. The Zafrana route met the Wrecks of War! Een 7-daagse liveaboard, 6 duikdagen, 4 duiken per dag met alleen maar hoogtepunten: Ulysses wreck, Abu Nuhas Reef, Bahr wreck, Thistlegorm, SS Scalaria, Rosalie Moeller, Giannis D, de indrukwekkende SS Turkia en nog veel meer!

 

Kijk voor een sfeerimpressie naar onze foto’s op Flickr